Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methodiek die gebruikt wordt voor betere communicatie, training, opleiding en coaching. NLP staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop vervolgens reageren.

Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind). Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatiesystemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

We nemen allemaal dezelfde buitenwereld via onze zintuigen waar. Maar waarom reageert toch iedereen anders op de buitenwereld? Via een intern proces worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag.

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtenpatronen ons gedrag. Onze gedachtenpatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit onze terugkerende patronen.

Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtenpatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met mij op

Klik hier