Innerlijk kindwerk
Als je als kind opgroeit dan kan het zijn dat je bepaalde karaktertrekken niet mag laten zien, omdat ze niet gewenst zijn in de omgeving waarin je opgroeit. Zo kan iemand altijd maar lief en meegaand moeten zijn, want boze kinderen zijn niet lief. Je krijgt dus de boodschap mee dat je niet boos mag worden. Om toch de aandacht te krijgen die je nodig hebt, kun je je gaan aanpassen. Zelfs zo goed, dat je na verloop van tijd niet eens meer weet hoe het voelt om boos te zijn. Je zegt ja tegen (bijna) alles wat er van je gevraagd wordt (want dan ben je meegaand en dus lief) en ga je je eigen grenzen over. Wanneer je vervolgens overspannen thuis zit vraag je je af: ‘waar heeft het mis kunnen gaan?’
Ook kan het zijn dat je bepaalde problemen in je jeugd tegenkomt, waardoor je jezelf als kind probeert te beschermen tegen te overweldigende ervaringen. De strategie die je inzet om jezelf te beschermen wordt een overlevingsstrategie genoemd. Door een overlevingsstrategie in te zetten hoef je (oude) pijn niet te voelen. Voorbeelden van overlevingsstrategieën zijn bijvoorbeeld:
- Ontkenning : Ik heb geen probleem, het gaat goed met mij.
- Strijd : Schuld ligt bij anderen. Er is niets mis met mij.
- Behagen : Heel hard je best doen om goedkeuring/aandacht te krijgen, door te doen of zijn zoals de ander dit graag wil.
- Zelfverloochening: Jezelf de schuld geven. Als je denkt dat het aan jou ligt, dan kun je begrijpen waarom iemand zo tegen jou doet. En dan heb je ook nog enigszins invloed/grip op de situatie.
- Angst : vechten, vluchten of bevriezen.
Wanneer je opgroeit, dan raken vaak de nare, onveilige en onzekere herinneringen naar de achtergrond. Echter, de overlevingsstrategieën blijven bestaan. Je blijft dan hetzelfde gedrag vertonen dat in je jeugd noodzakelijk was. Datgene dat altijd zo goed heeft gefunctioneerd in je jeugd, kan op latere leeftijd juist problemen opleveren. Dit gedrag gebeurt vaak onbewust, waardoor het voelt alsof je er geen controle over hebt.
Met Innerlijk Kindwerk gaan we op zoek naar de overtuigingen en strategieën die in je jeugd zijn ontstaan en die je in je huidige leven belemmeren om optimaal te kunnen functioneren. Deze onbewuste ‘kind overtuigingen’ en strategieën gaan we samen opsporen en onder de loep nemen, zodat ze daarna kunnen ‘opgroeien’ tot de overtuiging die jij nu als volwassene over de situatie hebt.