'WHO CARES' PROGRAMMA

Op 2 november 2016 heb ik als coach meegewerkt aan het 'Who Cares' programma op het Assink Lyceum in Haaksbergen. Het 'Who Cares' programma is een soort van 'Over de streep programma', een beproefde methode om respect en meeleven tussen scholieren te stimuleren en vooroordelen tegen te gaan. Op deze dag was 4 HAVO aan de beurt.

Als opwarmertje moesten de kinderen in kleine kring eerst twee kwaliteiten van zichzelf bespreken. Daarna moesten ze twee stellingen bespreken, t.w.:
- Ik voel me op school gehoord en gezien
- Ik heb een sterke eigen mening en laat me niet beïnvloeden
Tot slot deden we een soort van stoelendans, waarbij je kort een vraag met degene die tegenover je kwam te zitten moest bespreken. Dit alles in het kader om elkaar wat beter te leren kennen.

Na de pauze kwam de vraag: 'Als je me werkelijk zou kennen, dan zou je weten dat...'. Ik had een hele fijne groep, die elkaar heel lief troostte als iemand het moeilijk had. Dat zorgde voor veel veiligheid in de groep waardoor de meeste leerlingen heel open konden zijn. Het was af en toe behoorlijk emotioneel. Wat hebben sommige kinderen al een hoop meegemaakt op 16/17-jarige leeftijd!!!

Daarna gingen we over de streep. Er werd steeds een bepaalde vraag gesteld, zoals bijvoorbeeld: 'ik voel me veilig op school', 'ik werd vroeger of word nu gepest', 'ik heb het overlijden van een bekende meegemaakt', etc. Degenen die hiermee te maken hadden gehad, mochten over de streep gaan. Degenen die aan de andere kant bleven staan maakten dan het respect teken naar hen toe. Heel bijzonder omdat te doen en te ervaren.

Op het einde mochten de leerlingen op een A4-tje complimenten voor elkaar opschrijven.

Het was een hele bijzondere dag en ik ben heel blij dat ik hieraan heb mogen meewerken.

Terug naar overzicht

Bekijk ook

Website laten maken door Modual.